Golvbjälklag med enorma spännvidder

[projektfeatured]

Vi bygger stommen till Lidls svenska huvudkontor i Barkarbystaden i Järfälla kommun. Förutom kontor ska det bli restaurang, Lidl-butik, garage och parkering.

En utmaning är att golvbjälklaget ovanför garaget har enorma spännvidder (uppåt 12 meter). Varken tornkran eller mobilkran når hela vägen, och vi kan inte köra ner under marknivå med en mobilkran. Vi lyfter ner HD/F-plattorna med en mobilkran från sidan om garaget och kör vidare med en truck.

Vår arbetsledare “Linken” vet vad han behöver för att montera HD/F-plattorna effektivt, och har ritat lyftanordningen till trucken. Janne Stenmark har räknat på dimensioneringen. Två hjärnkrafter i samarbete.

Här monterar vi HD/F på en liten del av garaget. De är 11×1,2 meter och väger 6,5 ton/st.

Normalt vid stomentreprenader anlitas vi av ett annat byggföretag, men här är vi anlitade direkt av Lidl. Det ställer stora krav på att vi samordnar och tar ansvar för till exempel säkerhet, containrar, elektricitet, vatten och avlopp.

I mitten av april 2019 ska vi vara klara med garaget, och sedan monterar vi stommen till butiken som kommer bestå av betong, stål och limträbalkar.

Bjälklagsplattorna kommer från Contiga, stålet från Peikko och väggarna från Scanbet. Som oberoende stomentreprenör föreslår vi alltid de bäst lämpade produkterna, leverantörerna och tekniska lösningarna för varje projekt.

Det nya huvudkontoret kommer bli 15 000 kvadratmeter och butiken 2 500 kvadratmeter. Lidls ambition är att byggnaderna ska miljöcertifieras enligt Breeam nivå Excellent med bland annat solceller på taket, energisnål belysning och laddstolpar för elbilar och elcyklar.

Se fler av våra referensprojekt här.

[projectmanager]
Vill du veta mer? Kontakta:

Kristian Andersson

Projektperiod

2018-11-01

-

2019-05-13

Projekttyp
[gallerycarousel]