maj 2, 2018

Kristian bygger förtroende och hus

Kristian Andersson är en glad ingenjör och arbetar som projektledare på Prefabsystem sedan 2017. Karriären startade i restaurangbranschen, men efter kandidatexamen har han arbetat med allt från bygglov till spännarmering. 

Vad har du för bakgrund?
– Jag är ingenjör men tidigt i min karriär arbetade jag i restaurangbranschen. Det var ett perfekt jobb för att lära sig möta människor och kommunicera på rätt sätt, vilket jag har stor användning i mitt nuvarande jobb.

Vad arbetar du med på Prefabsystem?
– Jag är projektledare och håller i hela byggprojektet från kontraktsskrivning tills huset är klart. Ett byggprojekt kan involvera flera hundra människor om man räknar med beställare, konsulter, underkonsulter till folket ute i entreprenaden. Man kan säga att jag är en spindel i nätet med helikopterperspektiv.

Vad gillar du mest med ditt arbete?
– Det händer alltid något och man möter väldigt många människor. Mitt arbete handlar mycket om att knyta ihop rätt personer med varandra och bygga broar mellan olika arbetslag. Jag gillar det höga tempot, trivs här i hetluften.

Har du någon förebild?
– Massor. Världen är full av begåvade människor. Först vill jag nog säga min kompis Henrik som jag brukar bolla idéer med. Han har kommit väldigt långt på kort tid och ger alltid bra råd. Men jag tycker också att Avicii, som så tragiskt gick bort nyss är en förebild. Han skapade något helt nytt och gick sin egen väg. Det beundrar jag.

Om ditt liv skulle bli film, vem skulle spela huvudrollen?
– Haha, vet inte om någon skulle vilja se den filmen, men då väljer jag Joel Kinnaman. Han är en förebild som alltid levererar och i den senaste serien Altered Carbon är han briljant.

Vad gör du på fritiden?
– Ett av mina stora intressen är musik och hela min uppväxt är kantad av besök på olika festivaler. Även träning och hälsa ligger mig varmt om hjärtat och jag försöker träna så ofta jag kan. Men nu lägger jag min tid på att ta motorcykelkörkort, som jag siktar på att hålla i handen till sommaren. Jag har faktiskt redan köpt en splitterny Triumph Bonneville Bobber. När jag såg den blev jag helt såld. Det blir inte mycket coolare än så.

Bästa konsertminne?
– Det är lätt – Metallica 1996 i Köpenhamn. Jag står längst fram och under konserten kommer alla i bandet fram och hälsar på mig vid olika tillfällen. Det slutar med att Lars Ulrich ger mig ett glas öl från scenkanten som jag dricker upp. Alla runt mig försöker sedan ta glaset som souvenir. Ingen lyckades, kan jag säga, med det var riktigt livat ett tag. Haha.

Hur är det att jobba på Prefabsystem?
– Det är helt fantastiskt. På riktigt. Vår ägare Janne är en superkonstruktör men samtidigt väldigt pedagogisk och han skapar en fantastisk stämning. Vi har tilltro till varandras kompetenser och det gör att vi alla får stor frihet under ansvar. De som arbetar här är genuint intresserade av att bygga hus och göra det så bra som möjligt.

Hur är det att anlita Prefabsystem?
– Vi är ett skarpt företag med korta beslutsvägar. Jämfört med andra bolag som jag har kommit i kontakt med så är våra arbetslag mycket snabbare, mer tillförlitliga och mer lösningsorienterade. Sedan är vi oberoende, vilket gör att vi alltid föreslår den bästa
lösningen. Vi sitter inte i knät på någon underleverantör. Utan att skryta så är vi faktiskt det bästa företaget i hela branschen. Jag vet att det låter kaxigt. men det är faktiskt så. Vi är bäst.

Vilka projekt driver du nu?
– Jag har flera olika projekt på gång. Men jag kan nämna det nya polishuset i Rinkeby där vi lägger nya stommar på befintliga, vilket är en kul utmaning. Sedan är jag även projektledare för Lidls nya huvudkontor i Barkarby, vilket är ganska stort och omfattande projekt.

Vilket är ditt drömprojekt?
– Jag skulle vilja se en utveckling där vi använder mer trä i våra byggnader. Drömmen skulle vara att få bygga små självförsörjande villor helt i naturmaterial. Hela Sverige är fullt av skog. Låt oss använda det.

Hur ser dina semesterplaner ut?
– Jag älskar att resa till varma länder. Några av favoritländerna är Kuba och Filippinerna. Ett av mina drömresemål är Zanzibar. Det verkar så exotiskt och vackert att det nästan gör ont. Sedan skulle jag vilja besöka Kiribati. En samling öar mitt i Stilla havet som är extremt isolerat och med en helt unik kultur. Det är en dröm, men den kommer snart bli verklighet. Det är ju faktiskt mitt jobb – att få saker att hända.

 

Knyt kontakt med Kristian på LinkedIn.