Janne svarar
Få personer i Sverige kan lika mycket om prefabricerat som byggmetod som vår grundare Jan Stenmark. Nedan har Jannes kunskaper satts på prov.
Hej!
Tack för din fråga. Generellt kan man säga att det är enklare att göra ett runt hål jämfört med ett fyrkantigt. Ett runt hål kan dimensioneras som en lokal försvagning medan ett fyrkantigt hål måste dimensioneras som en balk över- respektive under hålet med flytleder i ändarna.
Generellt kan man säga att gränsen för hålet är ca 70% av balkhöjden för rektangulära hål och ca 80% av höjden för runda hål.
Engelska SCI har en bra rapport som heter P355, Design of composite beams with large web openings. Kapitel 3 ger en detaljerad beräkningsmodell för både runda och rektangulära hål.
Hej, Milan! Ja det är vår egenutvecklade produkt. Det finns motsvarande att köpa av Halfen Deha.
Hälsningar från Janne.
Se filmen om vår skruvade väggkoppling här:
Hej Marcus!
Tack för din fråga. Jag ger min syn på saken i den här videon på LinkedIn. Skriv gärna dina följdfrågor eller åsikter i kommentarerna och följ mig gärna på LinkedIn, om den här frågan intresserar dig.
Haha, kul att du frågar på just det sättet, Jens. Jag är uppfödd på palt, smolanedi och hjortron och har kört skoter sen jag var 3 år. Snöskoter, som sörlänningar säger. Skämt åsido, jag är från Sundsvall och tog examen som civilingenjör inom väg och vatten på Luleå Tekniska Universitet.
Följ mig gärna på Linkedin!
Haha, jag har inte en aning, Johan. Här får du numret till Arken Zoo: 08-652 10 11.
Hej Maria!
En viktig anledning tror jag är att personer i olika roller i projektet helt enkelt inte arbetar på effektivast möjliga sätt. Allmänkonstruktörer detaljprojekterar till exempel för mycket, samtidigt som entreprenören sannolikt kommer att projektera om allting senare. Många gånger är styrningen och planeringen på arbetsplatsen inte den effektivaste heller. Genom att lita mer på andra parters professionalism kan vi spara mycket dubbelarbete och pengar tillsammans.
Hej Mats!
Kul att du gillar mina föredrag! Du fick personligt mejlsvar med aktuella föreläsningar, men här i spalten blir datumen snabbt inaktuella. Jag föreslår att du följer oss på Facebook, LinkedIn och Instagram (@prefabsystem) för att få en notis om när nästa tillfälle är. Några tidigare föreläsningar kan du se här.
Hej Helena!
Ja, stålbalkar är i allmänhet målade med alkyd- eller epoxisystem. Vid svetsning måste all färg slipas bort för att inte få föroreningar i svetsfogarna. Så det är ingen risk att någon exponeras för isocyanater den vägen. De fabriker som tillverkar balkarna har i sin tur godkända system för utsug och återvinning av luftburna partiklar.
Oavsett om det är egen eller inhyrd personal så är det arbetsgivaren som ansvarar för företagshälsovård. Återkom gärna om du har fler frågor eller funderingar.
Hej Shpend!
En fritt upplagd balk kan inte vippa om överflänsen är stagad. Enda undantaget är om balken är krökt i planet, då vill underflänsen ”gå raka vägen”.
En kontinuerlig balk kan vippa om böjstyvheten hos de pelare som ansluts till balken är för låg. De fungerar då som elastiskt vridstöd för balken. Därför bör det alltid finnas vertikala avstyvningar som kopplar från pelartopp hela vägen upp till överflänsen.
Man kan få fram den kritiska vippningslasten med tex LTBEAM.
Hej Jakob!
Jo, det går!
Vi gör det på projektet Curanten 1898 här ute vid vårt kontor i Sickla. Du kan se en live-sändning av bygget på den här länken.
Fick du inte svar på din fråga?
Skicka gärna in din fråga, så svarar Janne. Våga fråga!
Fält med * är obligatoriska.