november 12, 2013

Digitala ritningar på bygget

Istället för tjocka ritningspärmar har vi börjat arbeta med läsplattor på bygget. Läsplattorna skyddar vi i vattentäta och extremt stöttåliga fodral. Genom att dela ritningar digitalt via Dropbox vet vi att alla på arbetsplatsen alltid har de senaste uppdateringarna.

I läsplattan kan man visa pdf-ritningar eller vända och vrida på en 3D-modell av byggnaden. Det är enkelt att skala av lager för lager, zooma in detaljer och få detaljerad information om minsta del i byggnaden. 3D-modellen ger en svårslagen överblick av projektet och gör det enkelt att snabbt hitta och e-posta utvalda detaljer till kollegor, för att vara säker på att man pratar om samma detalj.

 

3D-byggnad
Det har blivit enklare än någonsin att snabbt hitta detaljerad information i ritningar.

 

En viktig vinst med digitala ritningar är att man inte behöver printa och köra ut nya pappersluntor till arbetsplatsen då ritningar uppdateras, pärmar blir utslitna, förstörda eller försvinner.

Mottagandet av framtidens digitala ritningar har fått ett positivt mottagande i branschen. Teknikfientligheten finns där, men har man väl provat det här sättet att arbeta vill man inte gå tillbaka. Kent Lindström som arbetar med bygget av äldreboendet Brobygård har konverterat och uttrycker sig såhär:

”Det har varit en befrielse att gå över från pappersritningar. Nu har jag direkt tillgång till den senaste informationen och har alla svar nära till hands. Det är också smidigt att kunna zooma in och förstora arbetsmomenten på detaljnivå”.